Valitut, arvioita

Valitut pureutuu Etelä-Afrikan suur-Johannesburgin turva-alueilla asuvien vaurauden evankeliumia ja karismaattista kristinuskoa edustavien ihmisten arkeen ja sopii tarinallisuusmetodin edustavaksi esimerkiksi… Kekäläisen tulkinta ihmisistä turva-alueilla ja vaurauden evankeliumia saarnaavissa kirkoissa on kiehtova. Hän rinnastaa pienet kirkot startup-yrityksiin… Valitut on seikkailu. Jos haluaa tietoa, sitä kirjassa on tarjolla. Tarinasta olisi voinut tehdä myös herkullisen romaanin. 

Petri Pietiläinen, Särö-kirjallisuuslehti 28.3.2019

Lue koko teksti >

Kiinnostava kirja!

Mirka Heinonen, Kotiliesi huhtikuu 2019

Annu Kekäläinen avaa hienolla tavalla Etelä-Afrikan todellisuutta mustan keskiluokan luokkaretkenä köyhistä oloista merkkituotteiden maailmaan.

Arja Alho, Ydin 2/2019

Kirjan vahvuus on autenttisuudessa: lukija ajautuu tekstin mukana mitä erilaisempiin kohtaamisiin. 

Sirpa Puhakka, Kansan Uutiset 4.3.2019

Lue koko teksti >

Kirjassa on hienoja kuvauksia siitä, kuinka perinteinen afrikkalainen taikausko muuttaa karismaattisessa kristillisyydessä muotoa eli kuinka perinteiset noidat ja esi-isien henget muuttuvat nykykristillisiksi demoneiksi, joita manataan rituaalein pois ihmisistä… Annu Kekäläinen on tutustunut useaan eteläafrikkalaiseen aitalaan ja siellä asuviin vaurastuviin, menestysteologiaan luottaviin mustiin. Sosiologisin termein kirjoittaja on tehnyt osallistuvaa havainnointia.

Kerronnallisuus tekee kirjasta huomattavasti perinteistä tietokirjaa luettavamman ja kiinnostavamman, koska tietokirja muuttuu romaanin kaltaiseksi. 

Pertti Nyberg, MTV.fi 24.2.2019

Lue koko teksti >

Korkeiden aitojen rajaamat asuinalueet ovat tuttu näky monissa suurissa afrikkalaiskaupungeissa. Aivan erityinen merkitys niillä on Etelä-Afrikassa, jossa eriarvoisuutta kuvaava Gini-kerroin on maailman korkein.

Toimittaja Annu Kekäläisen mukaan Johannesburgin seuduilla sijaitsevat turva-alueet ovat selkein osoitus siitä, että suuriksi revähtäneille koulutus- ja varallisuuseroille on annettu periksi. Muurit kertovat, että eteläafrikkalaisten välisiä eroja ei pureta vaan niitä vaalitaan, Kekäläinen kirjoittaa.

Kekäläinen seuraa Valitut-teoksessaan erityisesti turva-alueella vähemmistönä olevia keskiluokkaisia mustia ja menestysteologiaa saarnaavan kirkon jäseniä. Kirkko ja aidattu yhteisö rinnastuvat keskenään, sillä ensimmäisestä haetaan sisäistä turvaa ja toisesta ulkoista.

Kirjassa piirtyy kuva voimakkaiden kuplien muodostamasta Etelä-Afrikasta. Samalla se kuvaa mikrotasolla sitä, kuinka uskonnollisuus muuttaa Afrikassa muotoaan, kun parantajien sijaan kaupungistuneet ihmiset hakevat neuvoja yhdysvaltalaisten saarnaajien menestysoppaista.

Elli-Alina Hiilamo, Ulkopolitiikka 12.9.2019

Lue koko teksti >

Vastaa